מהרצאות החברים

gilit

"התערטלות, ערות והתפתחות: עיונים בכתבי ביון"

בהרצאה מתארת ומסבירה ד"ר גילית הורויץ, פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית, חברה במכון, את המושגים והמהלך שמובילים מהתערטלות להתפתחות.

ההרצאה המלאה כאן

הורויץ מציירת את ההתערטלות, רק לכאורה פרובוקטיבית, כמקבילה לבקשתו של ביון ממטפלים להשהות את הזיכרון, הרצייה והתיאוריות שלהם, כשהם מגיעים לחדר הטיפול.

על אף שהנסיון להתערטל הוא קשה וסזיפי, היא מסבירה, הוא מהווה את הבסיס למצב של ערות, שבעקבותיה מגיעה התפתחות. את הזיכרון או הידיעה שתיאר ביון ניתן, היא אומרת, לדמות למחסן שאנו סוחבים על הגב; מחסן אשר יוצר תחושת מלאות ושובע, שמתוכם מתקשה המטפל ללמוד דברים חדשים לגבי המטופל ולגבי עצמו, ולכן יתקשה בהמשך להתפתח בצורה מלאה בתוך הטיפול ומחוצה לו.

ההרצאה נשאה במסגרת יום עיון שנערך ב-25 במאי 2019, בכפר הנוער מנוף בעכו. כפר הנוער מהווה מסגרת חינוכית וטיפולית לבני נוער שנשרו ממסגרות לימודים פורמליות.

בצילום: גילית הורויץ בהרצאה (צילום מסך)

 

2019-07-27_193007b

"פסיכואנליזה עכשווית מול מיניות עכשווית"

"היות והפסיכואנליזה כתיאוריה וצורת טיפול נוצרה והתגבשה בתנאים בהם המיניות היתה במצב של חסר, מתבקשת השאלה האם היא יכולה להתאים את עצמה לסיטואציה בה המיניות נמצאת דווקא בפאזה של עודפות?" כך פותח עמנואל עמרמי, פסיכואנליטיקאי חבר המכון, את הרצאתו.

ההרצאה המלאה כאן

"השאלה הזאת חשובה", הוא אומר, "כי עבור הפסיכואנליזה המיניות איננה עוד תחום פיזי מנטלי כלשהו, אלא דרך המלך לאוביקט הנכסף האחד והיחיד הלו הוא הלא מודע".

עמרמי סוקר בהרצאה את השינויים שהתרחשו בפסיכואנליזה ובתרבות מאז זמן כתיבתו של ספרו הקלאסי של פרויד “שלוש מסות על התיאוריה של מיניות” (1905). הוא מתייחס, בין השאר, לאמירתו של לאקאן כי "מציאות הלא מודע היא מציאות מינית", שבה הוא מבקש להתבונן בכיווניות הפוכה; התבוננות שבה המיניות הופכת מרחב לא מודע, לא נגיש ובלתי ניתן לשליטה, ומתוך שכך, היא מתגלה, בתיאוריה ובמפגש הטיפולי, דרך שלושה פנים: הפן הפרוורטי, הפן הטראומתי והפן של מיניות כפנטזיה.

ההרצאה נישאה ביום העיון "ג'נדר בטרנס – מחשבות פסיכואנליטיות על מיניות ומגדר", שנערך ב-22 במאי 2019 במרכז לבריאות הנפש באר יעקב, לרגל פתיחת המחלקה לטיפול יום פסיכואנליטי לנשים.

בצילום: עמנואל עמרמי בהרצאה (צילום מסך)

 

אורנה ראובן

"אהבה במרחב הטיפולי – בין האמיתי לאמיתי יותר"

הרצאתה של חברת המכון, ד"ר אורנה ראובן עוסקת באהבה ותשוקה המתעוררות בחדר הטיפול.

ההרצאה המלאה כאן

ההרצאה נפתחת בכמה קטעים מהרומן "המכתב" (הוצאת "כתר"), שראובן כתבה עם יאיר אלדן, ומגולל חלופת מכתבים בין איה, פסיכולוגית תל אביבית, לאמנון, גבר שהיה מטופל שלה בעבר. בהרצאה מתבוננת ראובן – בעזרת פרויד, ברויר, יונג, ויניקוט ופרנצי – באהבת ההעברה במרחב מעברי, שבו מתקיימות לדבריה, במקביל, צורות שונות של חוויה אמיתית המעניקות הזדמנויות לעבודה יצירתית.

ההרצאה נישאה בכנס השנתי של "איגוד ישראלי רב-תחומי לפסיכותרפיה", שנערך במאי 2019, ועסק ב"פסיכותרפיה ותרבות ה'פייק ניוז – אמיתי וכוזב במפגש הטיפולי".

בצילום: ד"ר אורנה ראובן בהרצאה (צילום מסך)

 

berman

"פרשנות ומעבר לה – מבט רב מימדי"

ד"ר אבי ברמן, פסיכואנליטיקאי חבר המכון ואנליטיקאי קבוצתי, עוסק בהרצאה בתאוריית השדה, ובאפשרויות פיענוח הלא מודע המשותף שנוצר בשדה הבין-אישי.

ההרצאה המלאה כאן

"השדה הוא מצע", אומר ברמן, "מטריקס משותף הנוצר על ידי המטפל והמטופל מרגע היווצרו ולאורך כל מפגש ומפגש בנפרד. קיומם הנפרד של המשתתפים הופך להיות משני לקיומו של השדה. השינוי בשדה הוא זה שאחראי לשינוי של המטופל. התנועה, ההתהוות המתמדת, היא זו שמשחררת את המטופל מן הקבעונות שלו, שהוטלו עליו בחייו כאשר היה נתון להשפעותיהם של שדות אחרים בעברו […] הלא מודע איננו שייך בלעדית לאף אחד מהצדדים. הוא הופך להיות משותף".

ההרצאה נישאה ב-11 בינואר 2019 בכנס המסלולים המתקדמים של התכנית לפסיכותרפיה בפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב.

בצילום: אבי ברמן בהרצאה (צילום מסך)

 

הרצאות נוספות בעמוד מהרצאות החברים #2

 

כל הזכויות שמורות © 2022 מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו