מן היסוד – ראיון עם מיכל חזן

"מן היסוד" היא סדרת ראיונות מצולמים עם מייסדי מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. הראיונות נערכו מאז 2019, לרגל 20 שנה להקמת המכון. את הסדרה יזמה הוועדה המדעית של המכון.

*לתשומת לבכם/ן – בחלקים מהראיון האודיו באיכות נמוכה – בחלקים אלה הוספנו כתוביות לכן מומלץ להגדיר את הסרטון שיאפשר כתוביות [לחיצה על סמל הכתוביות בסרגל התחתון של חלון הוידיאו]

 

מיכל חזן – פסיכואנליטיקאית מנחה לילדים ומבוגרים.

מיכל החלה את דרכה המקצועית בירושלים בשנות ה-70. בשנה השלישית ללימודי עבודה סוציאלית, בהיותה בת 25 בלבד, החלה לעסוק בפסיכותרפיה באוריינטציה פסיכואנליטית, תחילה במסגרת ההכשרה בשירותי הייעוץ באוניברסיטה העברית בירושלים, ולאחר מכן המשיכה לעבוד שם במשך 20 שנה. היא עסקה שם בפסיכותרפיה, בהדרכת פרקטיקנטים ומתמחים ובניהול צוות קליני.

מיכל הכירה את יורם חזן (ז"ל), נישאה לו ונולדו להם שני בנים. יורם היה פסיכואנליטיקאי בחברה הפסיכואנליטית. ומיכל מתארת את הפסיכואנליזה כשזורה בלב חייהם הזוגיים.

היא מספרת שנחשפה בגיל צעיר יחסית לחשיבה פסיכואנליטית שעוררה תשוקה גדולה: "זה היה כל כך חשוב עד כדי להפוך את העולם", ומתארת את עצמה כילדה וכנערה שעסקה בנפש האדם, בהבנה עמוקה של תהליכים נפשיים.

במקביל לעבודה בשירותי היעוץ, מיכל עברה הכשרה לטיפול פסיכואנליטי בילדים בתחנה לטיפול בילדים. במסגרת זו עבדה כ-20 שנה. באותה תקופה היא הכירה את רענן קולקה ובתווכו התוודעה לכתבי הינץ קוהוט, והם קראו ביחד את ספריו ועסקו בשאלה: איך ליישם את הרעיונות לטיפול בילדים?

בשנים שלאחר מכן הקימה ביחד עם רענן קולקה ואלדד אידן את העמותה והאיגוד לפסיכולוגיית העצמי, ויחד עם אנשים נוספים יצרו תוכנית לימודים במסלול ללימודי המשך בתוכנית לפסיכותרפיה בביה"ס לרפואה באוניברסיטת תל אביב, מודל שאומץ מאוחר יותר על ידי אסכולות רבות בפסיכותרפיה.

במהלך השנים, מיכל עסקה ועוסקת בנושאים רבים: יישומי ההבנות של נשים, בנות, בהקשר לעולם הפנימי של אימותיהן; אבות ובנים בהקשר של הדחקת האם; נרקיסיזם ומיניות; הדיבור הפסיכואנליטי –  המאחד יחס ופירוש ומוביל את המטפל; תהליכי הדרכה ועוד. 

הראיון עמה נערך באוגוסט 2021, על ידי הדר קמפינסקי שוייצר, פסיכואנליטיקאית, וד"ר רקפת אפרת לבקוביץ', עמיתה בינתחומית במכון, שגם שצילמה וערכה את הראיון. ד"ר רוני כרמלי, עמיתה במכון, היתה שותפה לעבודת ההכנה לראיון זה.

כל הזכויות שמורות © 2022 מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו