09.05.2025 | "על הזיכרון" | נתיבים בפסיכואנליזה | זום

כלליסגור לתגובות על 09.05.2025 | "על הזיכרון" | נתיבים בפסיכואנליזה | זום

בסמינר המקוון "נתיבים בפסיכואנליזה", שיוקדש השנה לזיכרון, יהיו שתי הרצאות: האחת של ד"ר ליעד קב-ונקי והשנייה של קרן סידי-לוי, עמיתה במכון. מנחה: ד"ר עמית סעד. הסמינר יערך ביום שישי 9 במאי מ-10:00 עד 12:00. הכניסה חופשית בהרשמה מוקדמת.

ההרשמה בקישור זה

***

פרויד וברויר העלו כבר במחקרים בהיסטריה את ההשערה ש״המטופלים ההיסטריים סובלים בעיקר מזכרונותיהם״. מאז, זיכרון, היזכרות ושכחה תפסו מקום מרכזי במחקר הפסיכואנליטי.
במפגש זה ננסה, באמצעות שתי הרצאות, לבחון את התייחסותם של פרויד וקליין לזיכרון ואת האופן שבו הבנת המושג השפיעה על עבודתם הקלינית.

ההרצאות:
ד״ר ליעד קב ונקי | זיכרון מתקדם לעתיד: מחשבות על תפיסת הזיכרון הפרוידיאנית

תקציר:
פרויד משתמש בכתיבתו בשתי מילים שונות בהתייחסותו לנושא הזיכרון. לעיתים הוא משתמש במילה ״זיכרון״ (gedächtnis) ולעיתים קרובות במילה ״זכירה״ (Erinnerung) או ״היזכרות״ (Erinnern).
בהרצאה ננסה להבין את פשר ההבדל בין זיכרון כדבר וזיכרון כפעולה, ואת משמעויותיו העמוקות, דרכן ניתן להבין אחרת את תפיסת הזיכרון של פרויד ואת השלכותיה על תפיסת המציאות, על היחסים ועל מה שאנו מכנים ״אמת״.
נתבונן במסה המוקדמת של פרויד על האפזיה וב״מתווה לפסיכולוגיה מדעית״, וגם במאמר משנת 1914 ״הזכרות, חזרה ועיבוד״ ובמאמר מ-1925 ״רשימות על דפדפת הפלא״. נראה את הזיכרון בתוך מכלול התיאוריה הדינאמית אשר בה מתחוללים שינויים במערך הנפשי כל הזמן, וכיצד עובדה זו מחזיקה בתוכה גישה אופטימית לטיפול.
דיון עם הקהל

קרן סידי-לוי | על הזמן ועל הזיכרון: מחשבות בעקבות מלאני קליין

תקציר:
מחשבות על מושג הזיכרון בפסיכואנליזה מחזיקות באופן אינהרנטי שאלות אודות הטמפורליות הנפשית וביטוייה ביחסי העברה. מלאני קליין עסקה בממד הינקותי של חיי הנפש, מכאן שגם נושא הזיכרון וההזכרות נחקרו על ידה מתוך תפיסה זו את החיים הנפשיים. אראה את האופן שבו עסקה קליין לאורך כתביה בביטויים הארכאיים של הזיכרון וההזכרות כמוטבעים בגופו ונפשו של התינוק כ"זיכרונות בתחושה". חלקים אלה קיימים בתוכנו והם שבים ומופיעים לאורך החיים ביחסים, בחיבורים המשתנים שלנו עם המציאות החיצונית ובאופן שבו סיטואציות מהעבר חיות ופועמות בהווה של חיינו כ"סיטואציה כוללת". אבחן שני מושגים אלה דרך וינייטה מתוך אנליזה ודוגמה מסרטו הקנוני של אינגמר ברגמן "תותי בר" (1957).
דיון עם הקהל וסיכום

המרצים:

ד״ר ליעד קב ונקי – רופא פסיכיאטר, עמית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מטפל בפסיכותרפיה, פסיכואנליזה והיפנוזה. מנהל מחלקת אשפוז פתוחה במרכז הצפוני לבריאות הנפש ״מזור״. העורך המדעי ומתרגם המשנה של ״המתווה לפסיכולוגיה מדעית״ של פרויד (1895) אשר התפרסם לא מכבר בהוצאת ״רסלינג״ כחלק ממבחר כתבי פרויד במהדורה מחודשת.

קרן סידי-לוי – פסיכולוגית קלינית, עמיתה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, מומחית בפסיכותרפיה פסיכואנליטית קלייניאנית מבית הספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב. מדריכה בתוכנית לפסיכותרפיה של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, דוקטורנטית בחוג לפסיכואנליזה ופרשנות בתוכנית לפרשנות ותרבות באוניברסיטת בר אילן, חוקרת פסיכואנליזה ותרבות.
המסה שלה "חמ"ל נעדרי פנים: מסע שיטוט פנימי ממחיקה לתקווה" (2025) פורסם באסופה "קו ארוך מחוק: מחשבות על תקווה בימי מלחמה". מאמרה "בערוגת בארי נחווה תיקון" (2025) התפרסם בכתב העת "ערב רב" לאמנות תרבות וחברה.

 

התגבות סגורות.

כל הזכויות שמורות © 2022 מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו