יום עיון | כוחה המרפא של האמנות

יום העיון של הוועדה למעורבות בחברה והוועדה הבינתחומית של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, בשיתוף המרכז לבריאות הנפש שלוותה, נערך ב-16 ביוני 2023, במסגרת התערוכה "על הנייר – כמו שזה" – תערוכה קבוצתית של יוצרים מהסטודיו לאמנות בשלוותה.
התערוכה מוצגת בספריית מדעי החברה באוניברסיטת תל אביב.

את יום העיון פתחו ד"ר שלמה מנדלוביץ, מנהל מרכז לבריאות הנפש שלוותה, ואחריו  תמי עמית ושרית תקומי.בהרצאה: "באתי רעב, יצאתי שבע – כוחה המרפא של האמנות".
עמית ותקומי הדגימו, באמצעות אחד היוצרים, כיצד היצירה בסטודיו מאפשרת התמרה של חומרי נפש בלתי ניתנים לעיכול, חסרי מילה וייצוג, באופן שמעניק להם קול והד חיצוניים וכיצד מאפשרת היצירה האמנותית יצירת גשר בין העולם הפנימי לחיצוני, הנפשי והממשי, בין האדם לאחר.

אחר כך נשאו דברים שלושה עמיתים בינתחומיים ממכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו:

דורית רינגרט: עבודה בחומר – להיות תלויה על בלימה ולהינצל
עבודה בחומר כרוכה במתיחת גבולות אפשרויותיו של החומר. מתח זה מלווה את תהליך היצירה והופך לאחד הכוחות הסמויים המפעילים את היוצר. העמדת העבודה במבחן הישרדותה יכולה לרגעים להעמיד את היוצר עצמו בחוויה של סכנה, כך שעם הבאת העבודה למקומה, יכול היוצר לחוש לרגע את  היותו ניצול.  

ד"ר רינה דודאי: כוחה המרפא של האמנות – האמנם?
אהרון אפלפלד טוען שתפקידה של האמנות לא מוגדר כריפוי. דודאי אבחנה את טענתו והציגה שני שירים של דן פגיס, שעל אף שמוצג בהם חוסר אונים כעמדה נפשית, הרי שניתן לטעון כי עצם הבעת העמדה, מהווה עדות לעוצמתה של העשייה האמנותית.

ד"ר מעין מזור: אמנות ההתנגדות – אריגה וטוויה במיתוסים יוונים
אריגה, טוויה ורקמה זוהו מאז ומעולם כמלאכות נשיות. הד לכך נמצא גם בכמה מסיפורי המיתולוגיה היוונית. בהרצאה הראה מזור כיצד נשים השתמשו במלאכות אלה כאמצעי ביטוי יצירתי וככלי להתנגדות. במוקד ההרצאה עמד המיתוס היווני של פְּרוֹקְנֶה ופִילוֹמֶלָה.

את יום העיון הנחתה מיכל יקיר

הדוברים:

ד"ר שלמה מנדלוביץ – מנהל המרכז לבריאות הנפש שלוותה, לשעבר ראש התוכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל אביב.

תמי עמית – מטפלת באמצעות אמנות ופסיכותרפיסטית, מקימה ואחראית על הסטודיו לאמנות במרכז לבריאות הנפש שלוותה, אוצרת שותפה בתערוכה הקבוצתית של יוצרים מהסטודיו בשלוותה.

שרית תקומי – מטפלת באמנות ומדריכה, אוצרת שותפה בתערוכה הקבוצתית של יוצרים מהסטודיו בשלוותה.

דורית רינגרט – אמנית, עמיתה בין תחומית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו.

ד״ר רינה דודאי – חוקרת ספרות. עמיתה בין תחומית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מחקריה עוסקים בדפוסי התמודדות פואטית במצבי קיצון במרחב שבין ספרות קולנוע ופסיכואנליזה. ספרה ״לשון האש: עדות פואטית על הטראומה של השואה״ (2021) עוסק בנושאים אלה.

ד"ר מעין מזור – ראש החוג להיסטוריה במכללת סמינר הקיבוצים, עוסק בתרבויות יוון ורומא העתיקות. עמית בין תחומי במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. תחום מחקרו הוא מיתוסים ותיאוריות של מיתוסים והוא מתעניין במיוחד בפרשנויות פסיכואנליטיות של מיתוסים.

מיכל יקיר – פסיכואנליטיקאית, מטפלת באמצעות אמנות ומדריכה, חברה בוועדה למעורבות בחברה של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, מרכזת את הטיפולים באמצעות אומנויות במרכז לבריאות הנפש שלוותה, חברת סגל תכנית הליבה לאומנויות בביה"ס לפסיכותרפיה של אוניברסיטת תל אביב.

כל הזכויות שמורות © 2022 מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו