הכנס השנתי: "רגעים חיים ואינטואיציה בהעברה נגדית" | התוכנית המלאה

הכנס השנתי של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו מוקדש השנה לרגעים חיים ואינטואיציה בהעברה נגדית. הכנס ייערך בימים חמישי ושישי, 17-16 במרץ 2023, במרכז רבין, רחוב חיים לבנון 8 תל אביב 

אורח הכנס: הפסיכואנליטיקאי, פרופ' רוברט הינשלווד

hinshelwoodפרופ' הינשלווד הוא פסיכיאטר, פסיכואנליטיקאי מהבולטים והחשובים כיום בכתיבה פוסט קלייניאנית. הוא פרסם ספרים ומאמרים על העברה נגדית בראייה היסטורית ובראייה עכשווית; על תאוריית החשיבה של ביון; על  הפרקטיקה והתאוריה של קהילות טיפוליות ועוד. היכרות עם הינשלווד בקישור זה
לללל

השתתפות בכנס: 380 שקלים | הרשמה: בקישור זה
ברישום מוקדם (עד 15 בפברואר): 340 שקלים | הרשמה: בקישור זה

תוכנית הכנס

יום חמישי | 16 במרץ 2023

18:30: התכנסות ורישום
19:00: ברכות ודברי פתיחה
מיכל הסל קומורניק, יו"ר הכנס
שימי תלמי, יו"ר מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו

20:45-19:15: מושב ראשון
יו"ר המושב: פרופ' ענר גוברין

פרופ' רוברט הינשלווד:
*Interpretation: Making authentic connections
פרשנות: יצירת קשר אותנטי

תקציר:
בספרו, "העברה נגדית ורגעים חיים: עזרה או מכשול" (2016), הינשלווד טוען שהחיבור בין המטופל לאנליטיקאי הוא תוצר של מגע רגשי אותו חש האנליטיקאי בהעברה הנגדית. חוויה זו של מגע רגשי רצוי שתהווה את הבסיס לפרשנות שהאנליטיקאי יציע למטופל. למרות זאת, הינשלווד  מציין כי אנליטיקאים נוטים להיצמד לעיתים קרובות לפרשנויות סימבוליות המתאימות לתאוריות בהן הם מחזיקים, באופן אינטלקטואלי והגנתי שמעניק להם בטחון, אך לא בהכרח נוגע רגשית במטופל.
בהרצאה, הינשלווד יעסוק במאפיינים של פרשנות שמעוררת רגשית, שמביאה חיות לפגישה ובמיוחד בשאלה איך האנליטיקאי מפתח פרשנות כזו בתוך עצמו, ובאיזה אופן היא משפיעה על האנליזה? הינשלווד ידגים רעיונות אלה בעזרת דוגמאות קליניות.

שיחה בין פרופ' ענר גוברין לבין פרופ' רוברט הינשלווד
שיח פתוח עם הקהל

*ההרצאות של פרופ' הינשלווד באנגלית. יוקרן תרגום לעברית

יום שישי | 17 במרץ 2023

08:30: התכנסות

10:30-09:00: מושב שני
יו"ר המושב: ד"ר רוני כרמלי

פרופ' רוברט הינשלווד:
Intuition: The third ear
אינטואיציה: האוזן השלישית

תקציר:
הינשלווד סבור שיחסי ההעברה הם האמצעי החשוב שעומד לרשות האנליטיקאי על מנת לגבש את הבנותיו על האמת הרגשית של המטופל. האינטואיציה של המטפל מכוונת את ההעברה הנגדית שלו.
בהרצאה זו הינשלווד מתמקד בהגותו של ביון, ובהשפעות עליו: פרויד, היימן, ג'וזף, רייק ואחרים. הינשלווד מדגים
כיצד מתרחשת לא רק תקשורת מילולית של האסוציאציות החופשיות, אלא דרך ההזדהות ההשלכתית גם תקשורת לא מילולית. תקשורת זו עוקפת את הקשיים שמערימה השפה בדרך אל הבנת האמת האנליטית. כך, מצליח המטפל באינטואיציה לתפוס את הדבר כשלעצמו המתרחש בעולמו הרגשי של המטופל, ולא להתעכב על הייצוג (representation) המסוים.

אליס בוראס: מ"מינוס K" של ווילפרד ביון אל ה"נגטיב" של אנדרה גרין: מחשבות על ההשפעה של ביון על גרין
ד"ר רוני כרמלי: כמה מלים על אינטואיציה וידיעה כוזבת
שיח פתוח עם הקהל

10:50-10:30: הפסקה

12:20-10:50מושבים מקבילים
תקצירי ההרצאות בקישור הזה (pdf)

1. הטעם של החרדה: עיון ביקורתי במאמרו של ביון "הערות על זיכרון ותשוקה" (1967)
מרצה: ד"ר גדי בן שפר | מנחה ומתדיינת: ד"ר שלומית ידלין גדות

2. אינטימיות אלביתית – יש דבר כזה?
מרצה: יעל שנהב שרוני | מנחה ומתדיינת: ג'יזל ורד

3. משיכה לאובייקטים ולתכונות בהעברה ובהעברה נגדית
מרצה: ד"ר עמית סעד | מנחה ומתדיינת: ד"ר אורנה ראובן

4. קבלה ודחייה של חומרי גלם ציוריים
מרצה: דורית רינגרט | מנחה ומתדיין: ד"ר אבי ברמן

5. העברה נגדית – הסיטואציה הכוללת
מרצה: אודי רוזנטל | מנחה ומתדיינת: ארנונה זהבי

6. העברה נגדית והשבה באזורים פרה וורבליים של ניתוק ומוות נפשי
מרצות: אולה בן ארי, ד"ר קרן דאון | מנחה ומתדיינת: שרון קורן לזרוביץ'

7. תהליכי העברה והעברה נגדית בהדרכה בגישה פסיכואנליטית
מרצה: יפה פרץ צדוק | מנחה ומתדיינת: חווה ינאי מלאך

8. השבת המודחק – חזרתה של החשיבה הפסיכואנליטית לטיפול המוסדי
מרצים: תמי סיני ואורי נח

9. התודעה המטפלת: מבטה של פסיכולוגיית העצמי ופסיכולוגיית הזולתעצמי
מרצה: ד"ר קרינה גולדברג | מנחה ומתדיינת: רחל קלע

תקצירי ההרצאות בקישור הזה (pdf)

12:20- 13:00: הפסקת צהריים

14:30-13:00: מושב שלישי
יו"ר המושב: פרופ' עפרית שפירא ברמן

הצגת מקרה של אנליזה: מיכל יקיר
הדרכה חיה: פרופ' רוברט הינשלווד

14:30: מילות סיכום ותודות, יו"ר הכנס

***

במהלך הכנס תתקיים תצוגת מסכים: מבט רב תחומי על אינטואיציה ורגעים חיים בהעברה נגדית
עורכות: ד"ר רקפת אפרת לבקוביץ', ד"ר רינה דודאי, אילנה אילתי שליט, דורית רינגרט, אדווה פרנק שוובל
ואיריס פרח (מטעם הוועדה הבינתחומית).

***

השתתפות בכנס: 380 שקלים | הרשמה: בקישור זה
ברישום מוקדם (עד 15 בפברואר): 340 שקלים | הרשמה: בקישור זה

***

הדוברים

פרופ' רוברט הינשלווד – פסיכיאטר ופסיכואנליטיקאי בריטי (יליד 1938). שייך לזרם הקלייניאני הבריטי. חיבר את המילון לחשיבה קלייניאנית (1989). אך תחומי העניין שלו מגוונים מאד וכך גם כתיבתו. 
האתר של פרופ' הינשלווד

אליס בוראס – פסיכואנליטיקאית מנחה ויו"ר לשעבר של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מורה ומדריכה במכון. עורכת מדעית של הספרים: לקרוא את פרויד מאת ז'אן מישל קינודוז; פנטזיה ראשיתית: פנטזיות על אודות הראשית, ראשית הפנטזיה מאת ז'אן לפנלאש וז'אן ברטרן פונטליס; מדוע אנו זקוקים לפסיכואנליזה מאת אליזבת רודינסקו; וכוחות האימה – מסה על הבזות מאת ז'וליה קריסטבה.

צפייה בראיון עם אליס בוראס (וידאו)

אולה בן ארי – עו״ס מדריכה, עמיתה במכון לפסיכואנליזה בת זמננו. לימדה בתוכנית לטיפול פסיכודינמי בילדים ומתבגרים באוניברסיטת בר אילן, כיום מדריכה בתוכנית ללימודי פסיכותרפיה למטפלים בילדים ונוער של מרכז ויניקוט.

ד"ר גד בן שפר – פסיכולוג קליני ופסיכואנליטיקאי במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. יו"ר הועדה המדעית במכון. מלמד באוניברסיטת תל אביב בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה, בתוכנית הרב תחומית במדעי הרוח, בתוכנית לפסיכותרפיה ובמסגרות שונות ללימודי המשך למטפלים.

ד"ר אבי ברמן – (PhD), פסיכולוג קליני, מדריך, פסיכואנליטיקאי, אנליטיקאי מנחה ואנליטיקאי קבוצתי. חבר במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו ובמכון הישראלי לאנליזה קבוצתית. יוזם ויו"ר ראשון של המכון הישראלי לאנליזה קבוצתית. ראש התכנית לטיפול קבוצתי בתוכנית לפסיכותרפיה של אוניברסיטת תל אביב. מורה ומדריך במוסדות אלה. כותב משותף (יחד עם מרים ברגר ואיון אורליץ') של הספר "קורבניות, נקמה ותרבות הסליחה". עורך משותף (עם סמדר אשוח) של הספר  Sibling Relations and the Horizontal Axis in Theory and Practice.

פרופ' ענר גוברין – פסיכולוג קליני, פסיכואנליטיקאי מנחה, מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת-זמננו. עומד בראש מסלול דוקטורט "פסיכואנליזה ופרשנות" בתכנית לפרשנות ותרבות, אוניברסיטת בר אילן. בין ספריו: "המוקסמים והמוטרדים – דימויי הידע של הפסיכואנליזה", "Ethics and Attachment – How We Make Moral Judgments", הוא עורך את נרקיסוס – סדרה לפסיכואנליזה, פילוסופיה וחקר התרבות, ואת הסדרה
Introductions to Contemporary Psychoanalysis (Routledge).

ד"ר קרינה גולדברג – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה, מורה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. חברת איגוד ישראלי לפסיכולוגיית העצמי ולחקר הסובייקטיביות, חברת מועצה באיגוד הבינלאומי לפסיכולוגיית העצמי הפסיכואנליטית. חברת ועדת היגוי, מורה ומדריכה ב"רוח אדם" – תכנית הכשרה פסיכואנליטית-בודהיסטית.

ד"ר קרן דאון – פסיכולוגית קלינית מדריכה, עמיתה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. בעבר פסיכולוגית ראשית בגני התקשורת בבי"ח שיבא, תל השומר. מדריכה ומרצה בעמותה לילדים בסיכון ובאוניברסיטת ת"א בחוג להפרעות תקשורת. 

ג'יזל ורד – פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית מנחה. מקבוצת המייסדים של מכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מדריכה ומלמדת בתכנית ההכשרה של המכון. חברה בקבוצת CPLF הישראלית – Colloque des Psychanalystes de Langue Française.
צפייה בראיון עם ג'יזל ורד (וידאו) 

ארנונה זהבי – פסיכואנליטיקאית מנחה למבוגרים וילדים, מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. פסיכולוגית קלינית מדריכה. ניהלה במשך כעשור את גני התקשורת רמת חן ת"א של העמותה לילדים בסיכון, על בסיס אינטגרטיבי של גישה פסיכואנליטית והתפתחותית. חברה בפסיכואקטיב – אנשי בריאות הנפש למען זכויות אדם. במסגרת זאת עוסקת בפרויקטים הנוגעים לנזקים הנפשיים של הכיבוש הישראלי.

ד"ר שלומית ידלין-גדות – פסיכואנליטיקאית ומורה, מכון תל-אביב לפסיכואנליזה בת-זמננו. מרצה ומדריכה בתוכנית הרב-תחומית, במסלול הליבה, מסלול פרויד ובמסלול הדוקטורט בתוכנית לפסיכותרפיה באוניברסיטת תל-אביב. חברת הבורד הבינ"ל של יארפפ. מחברת הספר "ענייני אמת בתאוריה ובפרקטיקה פסיכואנליטית" ( בריל 2016).

חוה ינאי-מלאךMSW – פסיכואנליטיקאית מנחה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו (בעבר יו"ר ועדת קבלה וחברה בוועד המנהל); מרצה ומדריכה בתוכניות לפסיכותרפיה פסיכואנליטית (בת"א, אשקלון ובר אילן).

מיכל יקיר  – מטפלת באמנות, פסיכותרפיסטית ומדריכה. עמיתה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מרכזת את תחום הטיפולים באמצעות אמנויות במרכז לבריאות הנפש שלוותה וחברה בסגל התכנית לפסיכותרפיה  באוניברסיטת ת"א.

ד״ר רוני כרמלי – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, מלמדת בתוכנית ההכשרה ובתוכנית "אמנות הפסיכואנליזה". חוקרת את המרחב שבין פילוסופיית השפה לתיאוריה הפסיכואנליטית. מלמדת בתוכנית לפסיכותרפיה של מרכז ויניקוט.

אורי נח – פסיכולוג קליני-מדריך, פסיכולוג חינוכי-מדריך, מנהל היחידה לטיפול יום פסיכואנליטי לנשים במרכז לבריאות הנפש מרחבים, עמית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מדריך בתוכנית לפסיכותרפיה, הפקולטה לרפואה ע״ש סאקלר באוניברסיטת תל אביב ובתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית באוניברסיטת בר אילן, דוקטורנט בתכנית לפסיכואנליזה ופרשנות – אוניברסיטת בר אילן.

תמר סיני – פסיכואנליטיקאית מנחה, פסיכולוגית קלינית מדריכה. פסיכולוגית אחראית ביחידה לטיפול יום פסיכואנליטי נשים במרכז לבריאות הנפש מרחבים. יו"ר לשעבר של פרויקט הקליניקה הציבורית של מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו וחברה לשעבר בוועדה למעורבות חברתית של המכון. חברה בוועדת הקבלה של מסלול הליבה בתוכנית לפסיכותרפיה של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א ומדריכה בתוכנית הליבה.

ד"ר עמית סעד – פסיכיאטר במרכז לבריאות הנפש "מרחבים" ועמית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מרצה בחוג לפסיכיאטריה של הפקולטה לרפואה באוניברסיטת ת"א. בעל מאסטר ודוקטורט בפילוסופיה וביצע פוסט-דוק מחקרי באוניברסיטת אוקספורד בפילוסופיה של המיינד והשפה. פרסם מספר מאמרים ברפואה, פילוסופיה, מחקר אמפירי בפסיכותרפיה דינאמית וכן מאמרים תיאורטיים בפסיכואנליזה הדנים בלוגיקה של הלא-מודע.

יפה פרץ צדוק – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית מנחה. מלמדת ומדריכה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, יו"ר ועדת הכשרה, לשעבר יו"ר התוכנית ללימודים בינתחומיים. מרצה ומדריכה בתוכניות לפסיכותרפיה באוניברסיטאות תל אביב, בר אילן ובמכון מגיד.

שרון קורן לזרוביץ'- עו״ס קלינית מדריכה, פסיכואנליטיקאית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מרכזת במכון סמינר קליני עם ג'אן אברם ומדריכה בתוכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית של המכון. מלמדת ומדריכה בתוכנית לפסיכותרפיה לילדים ונוער במרכז ויניקוט. בעבר לימדה והדריכה בתוכנית לילד ונוער באוניברסיטת בר אילן, ובשרות הסוציאלי במרכז "שמע" לילדים עם לקויות שמיעה.

רחל קלע  פסיכולוגית קלינית מדריכה. פסיכואנליטיקאית מנחה לילדים נוער ומבוגרים, מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מורה ומדריכה במכון ובתוכנית "רוח אדם" להכשרה פסיכואנליטית בודהיסטית.

 ד"ר אורנה ראובן – פסיכולוגית קלינית, פסיכואנליטיקאית, מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מלמדת בתכנית לפסיכותרפיה פסיכואנליטית של המכון. מלמדת במגמה הקלינית באוניברסיטת ת"א ומרצה בתוכניות שונות במסגרת בית הספר למדעי הפסיכולוגיה והתוכנית הרב תחומית במדעי הרוח באוניברסיטת ת"א. מחברת הרומן "המכתב" במשותף עם יאיר אלדן (כתר, 2016), ב-2023 ייצא לאור ספר פרוזה שני פרי עטה.

אודי רוזנטל – פסיכולוג קליני, אנליטיקאי מנחה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, מלמד ומדריך במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו, ובמסגרות נוספות.

דורית רינגרט  ציירת. עבודותיה נמצאות באוספים פרטיים ובמוזיאונים בארץ. יו"ר הועדה הבינתחומית במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. עד 2020 לימדה במכון לאמנות במכללת אורנים. ספרה: "אל המגדלור: רישומים למרת רמסיי, יצא ב-2020 בהוצאת אסיה.

יעל שנהב שרוני – פסיכולוגית קלינית, מדריכה. פסיכואנליטיקאית מנחה למבוגרים, נוער וילדים במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מלמדת בתוכנית ההכשרה במכון. מלמדת ומדריכה במספר תוכניות לפסיכותרפיה פסיכואנליטית. יו"ר (לשעבר) של אפק, ארגון העוסק בחקר תהליכים לא מודעים בחברה, בקבוצות ובארגונים.

פרופ' עפרית שפירא-ברמן – אנליטיקאית מנחה במכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו. מרצה בכירה בחוג לעבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית ירושלים. חוקרת בכירה וראש מערכת מארג, מרכז פרויד. מתרגמת ועורכת מדעית של הספר "אינטימיות ונפרדות בפסיכואנליזה" (כרמל 2022).
ספרה Psychoanalysis and Maternal Absence ראה אור ב-2021 (Routledge).

***

הכנס יערך במרכז רבין, רחוב חיים לבנון 8 תל אביב
השתתפות בכנס:
380 שקלים | הרשמה: בקישור זה
ברישום מוקדם (עד 15 בפברואר): 340 שקלים | הרשמה: בקישור זה

 

כל הזכויות שמורות © 2022 מכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו